PUDING CARAMEL BERKASTARD
SOURCE: DARI BUNGKUSAN TEPUNG KASTARD NONA
BAHAN-BAHAN
untuk caramel:
200g gula putih
100 ml air
untuk kastard:
4 biji telur
200g susu pekat manis
120 ml susu segar ( wani ganti dengan susu cair )
10 g tepung kastard nona
320 ml air
1/2 sudu teh esen vanila ( mengikut citarasa )
CARA-CARA:
untuk membuat karamel:
masukkan gula dan air ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana hingga gula menjadi pekat dan kuning keperangan. tutup api dan tuang ke dalam loyang pengukus.untuk membuat kastard:
campurkan semua bahan ( telur, susu pekat manis, susu segar, tepung kastard NONA, air) ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati. tuang kastard ke atas karamel yang telah dimasukkan ke dalam loyang pengukus. kukus selama 30-35 minit sehingga masak. sejukkan selama 30 minit dan terbalikkan berhati - hati ke atas piring.
No comments:
Post a Comment