Powered By Blogger

Tuesday, July 19, 2011

PUDING CARAMEL BERKASTARD

PUDING CARAMEL BERKASTARD
SOURCE: DARI BUNGKUSAN TEPUNG KASTARD NONA

BAHAN-BAHAN
untuk caramel:                                                    
200g gula putih 
100 ml air

untuk kastard: 
4 biji telur 
200g susu pekat manis 
120 ml susu segar ( wani ganti dengan susu cair )
10 g tepung kastard nona 
320 ml air 
1/2 sudu teh esen vanila ( mengikut citarasa ) 

CARA-CARA: 
untuk membuat karamel:
masukkan gula dan air ke dalam periuk dan masak dengan api yang sederhana hingga gula menjadi pekat dan kuning keperangan. tutup api dan tuang ke dalam loyang pengukus.

untuk membuat kastard:
campurkan semua bahan ( telur, susu pekat manis, susu segar, tepung kastard NONA, air) ke dalam mangkuk dan pukul sehingga sebati. tuang kastard ke atas karamel yang telah dimasukkan ke dalam loyang pengukus. kukus selama 30-35 minit sehingga masak. sejukkan selama  30 minit dan terbalikkan berhati - hati ke atas piring.

No comments:

Post a Comment