
Bahan-bahan untuk kroket:
1/2 kg udang - dicincang
1 sudu mentega
5 ulas bawang merah - digoreng
2 biji telur
1 camca lada putih
1/2 biji buah pala - ditumbuk halus
2 batang daun sup dan daun bawang
4 sudu tepung gandum
Sedikit roti kering - ditumbuk halus menjadi serbuk
2 sudu air
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Panaskan mentega, masukkan air. Apabila mendidih, bolehlah diangkat.
2. Kemudian di dalam cairan mentega tadi, masukkan tepung, bawang goreng, udang, daun sup, daun bawang, garam, lada putih dan pecahkan telur.
3. Gaul rata kesemua bahan-bahan tadi sehingga menjadi satu adunan.
4. Cubit adunan tadi menjadi bebola-bebola dan golekkannya di atas serbuk roti.
5. Apabila kesemua adunan sudah menjadi bebola, bolehlah digoreng hingga kuning.
6. Hidangkanlah kroket udang ini bersama sambal cilinya (resipi di bawah).
Bahan-bahan untuk sambal:
6 tangkai lada kering - dikisar
1 ulas bawang putih - dikisar
1 biji keledek merah - direbus dan dilecek
Sedikit air asam
Garam dan gula secukupnya
Cara Menyediakan:
1. Gaul kesemua bahan-bahan ini dan masak di atas api hingga mendidih.
2. Sebagai hiasan, atur kroket udang di atas daun salad dan timun. Hidangkan bersama sambal cilinya.
No comments:
Post a Comment