Powered By Blogger

Monday, June 27, 2011

jom makan2



(Perhatian: Resipi ini menggunakan ketuhar gelombang mikro)
Bahan-bahan:
2 keping ikan tenggiri
200 gm mangga - dicincang
1 sudu besar belacan - dibakar
1 sudu besar gula pasir
1 biji limau nipis - diperah jusnya
15 tangkai cili padi
3 tangkai cili merah
1 cawan air
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan:
1. Ikan dimasak dengan kuasa 'high' selama dua minit di dalam ketuhar gelombang mikro.
2. Kemudian, keluarkan ikan dari ketuhar gelombang mikro dan buangkan tulangnya.
3. Kisar ikan ini hingga hancur bersama cili padi, cili merah, belacan, gula, garam, jus limau nipis dan satu cawan air.
4. Masukkan separuh daripada mangga cincang dan kisar lagi hingga halus.
5. Campurkan bahan-bahan kisar itu dengan baki mangga cincang, kemudian digaul hingga rata sebelum dihidangkan.

No comments:

Post a Comment